Dienstbaar en modern

De gemeente is er voor ons en niet andersom. De gemeente is de overheidslaag die het dichtst bij mensen staat. Daarom zijn er de laatste jaren ook veel taken van het Rijk en provincies naar de gemeenten gegaan. In het nieuwe Huis van de Gemeente wordt steeds vaker gebruikgemaakt van moderne ICT. Het toepassen van innovatieve technologie kan de dienstverlening van Wijchen verbeteren, versnellen en kan maatwerk realiseren. Bovendien hoef je niet meer voor iedere vraag naar het gemeentehuis. We willen echter voorkomen dat de gemeente door dit soort ontwikkelingen onpersoonlijker wordt. Ook moeten we er rekening mee houden dat niet iedereen even handig is met de computer. En natuurlijk moet de privacy van mensen zijn gegarandeerd.

© De Wijchense VVD

  • De gemeente biedt voor ons gemak steeds meer digitaal aan. We blijven het echter normaal vinden dat de gemeente opneemt wanneer je hen belt en dat je goed wordt geholpen wanneer je aan het loket staat. De gemeente is er voor ons, niet andersom.
  • Ondanks de verregaande digitalisering van de gemeente heeft een te grote groep Wijchenaren geen toegang tot snel internet. In samenwerking met de provincie, het Rijk en de Europese Unie maken we een einde aan deze ‘zwarte vlekken’. 
  • Wij willen dat het gemeentehuis vaker buiten kantooruren open is voor zaken die inwoners en ondernemers niet digitaal kunnen regelen. Ook willen we dat de gemeente op afspraak naar je toe kan komen. Een nieuw ID-bewijs kun je ook laten bezorgen, bijvoorbeeld op je werk.
  • Een transparante overheid vinden wij belangrijk. Wijchen maakt meer gebruik van de mogelijkheden om informatie zoals gegevens over de begroting en de besteding van subsidies online inzichtelijk te maken. Deze informatie wordt hiermee toegankelijker voor de Wijchenaar. 
  • De gemeente spant zich in voor een veilige en betrouwbare digitale overheid. Voor inkoopbeleid, basisregistratie en belastingen gaat Wijchen gebruik maken van vooruitstrevende digitale mogelijkheden, zoals die van de zogeheten generieke digitale infrastructuur. 
  • Privacy is een groot goed. De gemeente garandeert de digitale privacy van inwoners. Wijchen werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit, zoals identiteitsfraude, tegen te gaan of te bestraffen.