Goed en betaalbaar wonen.

Een huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. Daarom is het belangrijk dat iedereen een passende woning kan vinden. Op dit moment is de woningnood in Wijchen hoog. Als Wijchense VVD willen wij dat er 3.000 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan blijven wonen. Dit zijn er 300 meer dan nu gepland.

© Wijchense VVD

3.000 nieuwe woningen.
Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen wordt onze prioriteit. Wij willen dat er voor 2030 in totaal 3.000 nieuwe woningen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in Wijchen en de kernen kan wonen. Het bouwtempo moet omhoog.


Bouwtempo omhoog.
Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw en een tijdelijke uitbreiding van het aantal ambtenaren.


We bouwen hoger voor meer en goedkopere woningen.
We staan meer dan vijf bouwlagen toe als dit past in de omgeving. Ontwikkellocaties zijn schaars, door de hoogte in te gaan kan er meer en goedkoper gebouwd worden.


Versterken woningmarkt. 
We gaan als gemeente in gesprek met ontwikkelaars om meer sociale-plus-woningen te realiseren. Dit zijn woningen met een huurprijs duurder dan sociale huur maar goedkoper dan de markthuur. Door dit aanbod te vergroten gaan we scheefhuur tegen en cre ren we doorstroming op de huurmarkt.


Aandacht voor starters en senioren.
De gemeente gaat aan de slag met starterswoningen, kleinschalige woningbouwinitiatieven en nieuwe woonvormen zoals het Wijchense ‘Young People Living’ en zorgboerderijen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving bij hun kinderen blijven wonen.


Doorstroom op de woningmarkt. 
Door meer te bouwen creëren we doorstroming in zowel sociale huur, vrije huur als koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer een eengezinswoning bezet houden.