Verstandig duurzaam.

Om ons dorp ook voor ook onze kinderen en kleinkinderen aantrekkelijk te houden moet Wijchen verduurzamen. Zonneparken en windmolens verschijnen in ons landschap. Dat zijn flinke veranderingen, die om verstandige keuzes en draagvlak vragen.

© Gemeente Wijchen

Energietransitie.
De energietransitie biedt grote kansen. Dit stimuleert de innovatiekracht van ons bedrijfsleven maar is ook een aanjager voor werkgelegenheid. De gemeente ondersteunt ondernemers in bijvoorbeeld de realisatie van een waterstoftankstation op bedrijventerrein Bijsterhuizen.

Lokale energie-agenda. 
We gaan aan de slag met een lokale ‘energie-agenda’ waarbij groene energieopwekking, energieopslag en energiebesparing centraal staan. Met deze agenda dragen we bij aan een duurzame wereld en komen we tegemoet aan de ernergievraag ion ons dorp.

Duurzaamheidsdoelstellingen.
Wij volgen de landelijke tred als het gaat om onze duurzaamheidsdoelstellingen. De doelstellingen moeten haalbaar en verantwoord zijn. Daarbij stimuleren we milieubewust ondernemen en zien we een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie.

Draagvlak.
We hebben een positieve grondhouding voor inwoners en bedrijven die groene energie willen opwekken. Bij een aanvraag voor bijvoorbeeld windmolens of zonneparken is aandacht voor draagvlak onder omwonenden.

Windmolens.
We willen niet meer windmolens dan nu al ingepland bij bedrijventerrein Bijsterhuizen. Dus ook niet bij Niftrik en de andere kleine kernen.

Zonnevelden.
Voordat landbouwakkers worden bebouwd met zonnevelden, kijken we naar geluidswallen en daken van bedrijven en woningen. De eigenaren van bedrijfspanden en woningen worden door de gemeente actief gemotiveerd om hun daken te voorzien van zonnepanelen.

Circulariteit wordt de norm bij nieuwbouw.
We maken voor bestaande wijken en nieuwbouwwijken een plan voor de verduurzaming van woningen
en bouwprojecten. Circulariteit wordt de norm. Samen met bewoners en eigenaren kijken we naar de beste oplossing. Denk bijvoorbeeld aan een buurtbatterij of deelauto’s voor de wijk.

Betaalbaar alternatief voor gas.
Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, maar dan wel voor waterstof of groen gas.

Opslag van CO2.
Met oog op het verlagen van CO2 inde lucht, zetten we in in op CO2-opslag in toekomstige bouw en vastgoedontwikkelingen. Dit betekent dat we houtbouw en meer biologisch afbreekbare bouwproducten stimuleren door hier in bestemmingsplannen en vergunningen voorwaarden aan te verbinden.

Actieve houding gemeente. 
We zorgen dat inwoners en ondernemers worden geholpen om een woning of bedrijfspand verder te verduurzamen door duurzaamheidsleningen te verstrekken en te zorgen voor een actieve en actuele informatievoorziening. Regelingen en mogelijkheden om je eigen huishouden of bedrijf te verduurzamen worden actief en helder aangedragen op de website van de gemeente en online en offline media.

Voldoende oplaadpunten voor elektriciteit en waterstof. 
Auto’s, scooters, steppen en fietsen die aangedreven worden door hernieuwbare energie zoals elektriciteit en groene waterstof, zijn een duurzame manier om van A naar B te komen. De gemeente werkt actief mee aan voldoende oplaadpunten. Ook staan wij open voor initiatieven uit de markt als het gaat om deelmobiliteit.

Circulaire economie.
We zetten in op de circulaire economie. Het produceren van afval wordt zoveel mogelijk voorkomen. Als er toch afval wordt geproduceerd, wordt dat ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Zo werken we met inwoners en bedrijven aan een gesloten materialenkringloop. Dit heeft een positieve gevolgen voor de CO2- uitstoot en het milieu.

Duurzame en circulaire inkoop door gemeente. 
We kopen onze producten en diensten standaard duurzaam en circulair in als het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu.