Ruimte voor cultuur.

In Wijchen zorgen we voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen. We zijn er trots op dat we hiermee veel bezoekers aantrekken. Daarin spelen horeca, kastelen, musea, sportverenigingen, bibliotheken en buurthuizen een belangrijke rol. Door met elkaar samen te werken dragen we bij aan persoonlijke ontwikkeling en vermaak voor jong en oud. Of het nu gaat om een muziekfestival, een culinair event of het theater, in Wijchen is ruimte voor creatieve idee n en initiatieven van onze inwoners.

© Gemeente Wijchen

Evenementenvisie.
Met de in 2021 vastgestelde evenementenvisie willen we lokale evenementen beschermen en organiseren. Naast dorpspromotie ondersteunt dit ook het behoud van het dorpse karakter zoals de Kasteelfeesten & Wijchen Schaatst.


Toegankelijk voor alle inwoners.
Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen het aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten en daarnaast bijdragen aan een maatschappelijk doel.


Goed omgaan met belastinggeld. 
We willen niet bezuinigen op cultuur, maar zetten het geld zo effectief mogelijk in. Zo bereiken we zoveel mogelijk inwoners. Van culturele instellingen verwachten we dat ze verantwoordelijkheid afleggen over hoe zij belastinggeld besteden.


Muziek- en cultuuronderwijs.
Cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. Goed muziek- en cultuuronderwijs moet in Wijchen aanwezig zijn.