Samen aan het werk.

Werk is van groot belang voor de mens en de samenleving. Werk zorgt voor contact met andere mensen. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wie werkt, investeert in zichzelf en draagt zijn of haar steentje bij aan de toekomst van ons dorp.

© Gemeente Wijchen

Samen aan het werk.
We willen dat zoveel mogelijk mensen aan het werk gaan. Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op iemands talenten, mogelijkheden en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar vrijwilligerswerk, beschut werk en leerwerkplekken.


Steun voor 50+.
De groep werkloze Wijchenaren van 50 jaar en ouder wordt steeds groter. Samen met het onderwijs en het bedrijfsleven bieden wij programma’s aan die deze groep weer een sterke positie op de arbeidsmarkt kan geven.


Mensen met een beperking.
In Wijchen telt iedereen mee, zonder en met beperking. E n op de acht Nederlanders leeft met een handicap. We zorgen voor goede voorzieningen met het oog op zelfbeschikking.

Tegenprestatie.
Wie naar vermogen bijdraagt kan op onze ondersteuning rekenen. Daartegenover verwachten wij een tegenprestatie, omdat we het belangrijk vinden dat mensen blijven meedoen in de samenleving.

Verlies van uitkering.
Als je bijstand ontvangt maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen als tegenprestatie verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.

Op inkomen vooruit.
Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je er in inkomen op vooruitgaat. Regels die dit in de weg staan schaffen we af. Zo voorkomen we dat mensen vanwege een vaste baan achteruit gaan in inkomen.


Zelfstandig ondernemen.
Veel inwoners die in het verleden zonder baan zijn komen te zitten zijn gestart als zelfstandige. Dit is een mooie manier om uit een uitkering te komen. De gemeente stimuleert de stap naar het zelfstandig ondernemerschap.

Oordeel over fraude moet beter. 
De afgelopen jaren zijn té veel inwoners onterecht tot fraudeur bestempeld. Fraude is en blijft diefstal, maar het maken van een foutje maakt je nog niet direct fraudeur. Dit willen we in de toekomst voorkomen. Het oordeel over fraude moet uiteindelijk tot stand komen door mensenwerk, niet door een computer. Als inwoners toch bewust de fout in gaan, worden onterecht betaalde uitkeringen volledig teruggevorderd, hier bovenop wordt een boete opgelegd.

Adempauze voor inwoners met schulden.
Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomen we verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voor de mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.

Stageplaatsen voor beroepen met personeelstekort.
Het onderwijs, het bedrijfsleven en de gemeente werken nauw samen. We zorgen gezamenlijk voor voldoende stageplaatsen en onderwijs bij Wijchense bedrijven. Scholieren en studenten maken vroegtijdig kennis met beroepen waarbij een personeelstekort optreedt. Bijvoorbeeld in de zorg en techniek. Daarnaast zorgen we voor voldoende passende banen voor wie klaar is met zijn opleiding.