Trots op onze boeren.

We hebben veel waardering voor onze boeren in de veeteelt en landbouw. Dankzij hun harde werk hoeven wij ons geen seconde zorgen te maken om onze voedselvoorziening. Als boeren blijven ondernemen en innoveren, leveren ze een waardevolle bijdrage aan onze economie, met minder nadelen voor natuur en milieu.

© Gemeente Wijchen

Innovatie.
In de agrarische sector zijn veel mogelijkheden voor innovatie, waarmee de uitstoot van broeikasgassen sterk kan worden teruggedrongen. Als boeren willen uitbreiden, dan dienen zij ook te innoveren. De gemeente wijst boeren op deze mogelijkheden en brengt partijen bij elkaar, zodat de agrarische sector kan blijven ondernemen en tegelijkertijd ook toekomstbestendig wordt.

Duurzame veehouderij.
Wij stimuleren een duurzame veehouderij. Draagvlak en een goede balans tussen de belangen van de omgeving en de ondernemer zijn hierbij van groot belang.

Veelzijdig grondgebruik.
Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid.

Kamperen bij de boer.
We stimuleren kleinschalig toerisme zoals “kamperen bij de boer”.

Huisvesting seizoenarbeiders.
Agrarische ondernemers krijgen de ruimte om seizoenarbeiders op het erf te huisvesten. Dat is goed voor de ondernemer en beperkt overlast. Dit geldt ook voor andere sectoren, zoals seizoentoerisme en de maakindustrie.