Betekenisvolle zorg.

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom willen we goede en liefdevolle zorg waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dichtbij huis mogelijk wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt aan ons dagelijks leven. Zodat je in je eigen kern en wijk goed oud kunt worden. Een straat waar je je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje. En waar alle straten goed toegankelijk zijn, zodat iedereen gemakkelijk naar de buurtwinkel kan gaan.

© Gemeente Wijchen

Woningen voor ouderen.
Wijchenaren blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen buurt wonen. We zetten daarom in op het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen. Voorbeelden hiervan zijn woonhofjes en de zorgboerderij. In deze kleinschalige woonvorm krijgen ouderen in een warme en huiselijke sfeer de beste zorg op maat. Zo kun je met ondersteuning zelfstandig blijven wonen.

Langer zelfstandig wonen.
Een vergunning voor het aanpassen van een woning moet snel verleend worden als het bijdraagt aan langer zelfstandig wonen. Daarom gaan we in gesprek met woningbouwcorporaties om bestaande woningen voor deze doelgroepen aan te passen en te investeren in de bouw van nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een beperking.

Mantelzorg. 
We zijn er trots op dat veel Wijchenaren met toewijding zorgen voor naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol voor onze samenleving. De gemeente staat mantelzorgers bij om te voorkomen dat zij overbelast raken. De mantelzorgwaardering, mantelzorgsteunpunten en tijdelijke vervanging van de mantelzorgers dragen hieraan bij. Ook stimuleren we lotgenotencontact.

Vrijwilligers in de zorg.
De gemeente heeft oog voor vrijwilligers in de zorg en draagt eraan bij dat er voldoende aanwas is. Dit is nodig ter compensatie van de uitstroom als gevolg van de vergrijzing. Net-gepensioneerden kunnen nog heel veel voor Wijchen betekenen. Een voorbeeld is zorg door buurtbewoners, dit kan bijdragen aan het langer thuis blijven wonen van ouderen.

Zwaardere hulp.
Als volwassenen, kinderen of gezinnen zwaardere hulp nodig hebben, helpen wij hen daarbij op weg. Hiervoor kunnen mensen terecht bij praktijkondersteuners zoals de huisarts en sociale wijkteams. Zij wijzen hen door naar de juiste ondersteuning.

Hulp bij opvoeding. 
De jeugd die dat nodig heeft krijgt zorg. Snel en adequaat. De gemeente ondersteunt ouders die hulp nodig hebben bij de opvoeding.

Preventie.
De gemeente let op de financiering van de zorg, die we ten slotte allemaal betalen. We doen dat via preventie, voorkomen van onnodige instroom, tijdige uitstroom en inschakelen van de omgeving van betrokkenen. Zorgen doen we samen, met en zonder professionals. We stimuleren, motiveren en ondersteunen mensen om dingen zelf te doen.

Korte wachtlijsten.
De gemeente let op wachtlijsten. De gemeente stimuleert ook een tijdige uitstroom naar het familienetwerk. Cli nten horen zo snel mogelijk op eigen benen te staan. De gemeente ziet toe op zelfredzaamheid en samenredzaamheid.

Werken in de zorg.
De gemeente legt verbinding tussen scholen en zorginstellingen, zodat leerlingen enthousiast worden gemaakt voor werken in de zorg. Hiermee zorgen we voor voldoende zorgprofessionals in Wijchen. Dit start al op de basisschool. De gemeente maakt duidelijk welke zorginstellingen er in Wijchen zijn. We stimuleren stageplaatsen van Wijchense scholieren bij Wijchense zorginstellingen.

Toegankelijke winkels.
De gemeente vraagt aandacht van Wijchense ondernemers om hun zaak goed toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, waaronder rolstoelgebruikers.

Dag van de Zorg.
Om het jaar organiseren we gezamenlijk een Dag van de Zorg in Wijchen, met als doel voldoende professionals en vrijwilligers te vinden voor de zorg in Wijchen.