Goed onderwijs.

Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans op een gelijke start en geeft ze kennis en vaardigheden mee waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Op school leer je wat normaal is en wat niet. Goed onderwijs speelt daarom niet alleen een grote rol in het leven van individuen: de hele samenleving heeft er belang bij.

© Gemeente Wijchen

Onderwijs dichtbij.
Onderwijs dient zo nabij mogelijk gegeven te worden. Hierbij moet ook gedacht worden aan de multi- functionaliteit van klaslokalen. Hieronder valt dat we graag zouden zien dat in (nieuwe) wijken en kernen het schoolgebouw integraal gebruik wordt, dus ook ten behoeve van voor- en naschoolse opvang.

Goed onderwijs.
Onderwijs moet van goede kwaliteit zijn. Schoolbesturen zijn hiervoor verantwoordelijk, maar de gemeente is gesprekspartner. Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.

Achterstanden bij kinderen oplossen.
Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal)achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt, bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijven.

Thuisvoelen op school.
School is een veilige plek waar kinderen zich thuis voelen. Scholen en schoolmaatschappelijk werkers hebben een nadrukkelijke taak op het gebied van vroegtijdige signalering van huiselijk geweld en verborgen armoede. Om zo vroeg mogelijk probleemgedrag te signaleren bij jongeren, willen wij dat de gemeente zorgt voor goede koppeling tussen de zorgverleners en instellingen.

Combinatie van school en sport.
School is een sociale ontmoetingsplaats. Daarom stimuleert de gemeente dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, zwemles, sport en cultuur. School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen worden gebruikt.

Veilige schoolomgeving.
Het is van belang dat een school goed en veilig bereikbaar is. Daarom zorgen we voor een veilige toegang tot de school, met veilige wandel- en fietsroutes. Ook kijken we naar bijvoorbeeld kiss-and-ride parkeerplekken. Vervoer voor speciaal onderwijs wordt vergoed.

Anti-pesten-pact.
Pesten is een veelvoorkomend probleem onder jongeren, of dit nu op straat, in de klas, op het sportveld of online is. In ons dorp zetten we ons actief in voor het sluiten van een afspraken die pesten tegengaan en zullen voorkomen: het ‘anti-pesten-pact’.