Cameratoezicht.
Om vernielingen en (winkel)diefstal tegen te gaan wordt er geïnvesteerd in vast en mobiel cameratoezicht in de openbare ruimte. Denk hierbij aan de woonkernen, het stationsgebied, de winkelcentra en de bedrijventerreinen.
De wijkagent en een extra BOA.
De wijkagent is zichtbaar op straat. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. Extra Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) vergroten de zichtbaarheid en zorgen voor meer handhaving, waardoor criminaliteit wordt bestreden. We spannen ons in voor een extra BOA.
Aanpakken van discriminatie en geweld.
In ons dorp moet iedereen zichzelf kunnen zijn. Daarom pakken we discriminatie en geweld tegen migranten en LHBTI’s keihard aan en maken we het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk.
Goede bereikbaarheid politie.
Een app is soms handig, maar nooit de enige mogelijkheid om een melding te maken of aangifte te doen. Aangifte doen kan op het politiebureau, via internet of telefoon en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langs komt. De politie moet bereikbaar zijn.
Trots op onze hulpverleners.
We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Zeker tegen onze hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten. Deze horen ongestoord hun werk te kunnen doen. Hufters die dit wel doen pakken we hard aan.
Buurtpreventie.
Iedereen kan bijdragen aan de veiligheid in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp- groepen. Inwoners en wijkagenten werken daarbij samen.
Goede verwerking van meldingen.
De bereidheid van onze inwoners om verdachte of onveilige situaties te melden is essentieel om onze veiligheid te waarborgen. Om de bereidheid tot melden zo hoog mogelijk te houden, worden meldingen snel en correct verwerkt. Ook komt er altijd teruggekoppeld door de politie of handhaving.
Goede beveiliging van huis en haard.
Goede beveiliging is de beste bescherming. Keurmerken zoals Keurmerk Veilig Wonen en Keurmerk Veilig Ondernemen helpen inwoners en ondernemers bij hoe ze hun huis of bedrijf goed kunnen beveiligen tegen inbraak. De gemeente en politie promoten deze keurmerken.
Cybercriminaliteit.
De gemeente adviseert inwoners in het verhogen van de weerbaarheid tegen cybercriminaliteit. Dit doet zij via alle mogelijke kanalen, zowel digitaal als fysiek. Naast algemeen advies wordt er specifiek advies verstrekt voor jongeren en senioren.
Vuurwerk.
We volgen het landelijke beleid met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Het is niet te handhaven als in iedere gemeente andere regels gelden.
Veiligheid op bedrijventerreinen.
De veiligheid op bedrijventerreinen moet gegarandeerd zijn. We zien er samen met de politie, handhavers en BOA’s op toe dat milieuregels, bestemmingsplanvoorschriften, verkeersregels en parkeerregels strak en streng worden gehandhaafd. Om de handhaving te versterken willen we een extra BOA aanstellen.
Veiligheidsoverleg.
Samenwerking en het delen van kennis en ervaringen is belangrijk. De gemeente faciliteert regelmatig overleg tussen en met alle stakeholders op het gebied van veiligheid. Te denken valt aan de politie, de brandweer, het OM, handhaving en toezicht, bedrijvenverenigingen en het centrummanagement.