Overlast en ondermijning.

Mensen worden niet geboren als crimineel maar glijden vaak af door gebrekkige opvoeding, verkeerde vrienden of een onveilige omgeving. Het is daarom belangrijk dat de gemeente bij de aanpak van criminaliteit kiest voor de juiste balans tussen repressie en preventie. De kracht van onszelf, ondersteund door een gemeente die zorg draagt voor veiligheid, vormt het fundament van onze samenleving.

© Politie Nederland

Jongerenoverlast.
Jongerenoverlast moet met menselijke maat aangepakt worden. Het enkel uitdelen van boetes gaat het probleem niet tegen. Gemeente, politie en handhaving gaat in gesprek met overlastgevende jongeren om zo een breed gedragen oplossing op het probleem te vormen. Indien nodig wordt er uiteraard wel gehandhaafd.

Verhalen van kosten.
Raddraaiers worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag. Eventuele schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op degenen die dit veroorzaken.

Volgen van veelplegers.
Het strak volgen van veelplegers door de politie kan criminaliteit voorkomen en oplossen. Instrumenten als gebiedsontzeggingen worden gebruikt om geweld of overlast tegen te gaan.

Ondermijning en witwaspraktijken.
Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. De gemeente is scherp op ondermijning en witwaspraktijken. Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als deze misbruikt worden. De gemeente maakt actief gebruik van de mogelijkheden die de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) hiervoor geeft.

Very irritating police-aanpak
Door zichtbare wijkagenten en BOA’s die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in de wijken tegen. Overlastgevers worden permanent op de huid gezeten en gecontroleerd met een “very irritating police” aanpak.

Wapenstok en handboeien.
Onze BOA’s verdienen de juiste middelen om voor onze veiligheid te zorgen. Indien nodig gebruiken zij een wapenstok en handboeien. Ook willen we dat ze gebruik kunnen maken van technologie zoals camera- toezicht en bodycams om hun veiligheid en die van onze inwoners en hulpdiensten in het dorp te vergroten.

Inzet bevoegdheden burgemeester.
De burgemeester heeft veel bevoegdheden die ingezet kunnen worden om Wijchen veiliger te maken. Wij willen dat de burgemeester deze ook daadwerkelijk gebruikt. Wij denken aan maatregelen als preventief fouilleren en cameratoezicht.