Verstandig met geld omgaan.

Een gemeente is pas gezond als de financiën op orde zijn. Belastinggeld wordt verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daar gaan we zuinig en verstandig mee om. De belasting houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk. Daarom is het belangrijk dat de gemeente helder en transparant verantwoording aflegt over de besteding van belastinggeld.

© Gemeente Wijchen

Transparante gemeente.
De uitgaven en inkomsten van de gemeente zijn transparant en in balans. De begroting en het jaarverslag zijn helder leesbaar. Inwoners en ondernemers krijgen jaarlijks op eenvoudige wijze gepresenteerd waaraan het geld is besteed en welk effect er mee is bereikt.

Zuinig met belastinggeld.
We geven niet meer geld uit dan er binnenkomt. We dekken structurele uitgaven met structurele middelen. Incidentele financi le meevallers worden niet gebruikt voor structurele uitgaven.

Lage belastingen.
De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk. Indien financieel mogelijk gaan we over tot een verlaging van de gemeentelijke lasten voor inwoners en ondernemers.

Gemeentelijke kosten.
De gemeentelijke leges zijn zoveel mogelijk gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt. Het is niet acceptabel als allerlei kosten op inwoners afgewenteld worden. Als een gestolen rijbewijs of identiteitsbewijs vervangen moet worden, hoef je niet te betalen. Dit is al vervelend genoeg.

Toeristenbelasting.
Toeristenbelasting wordt alleen geheven als de opbrengsten daarvan ingezet worden voor het aantrekkelijker maken van Wijchen.